Silnik 1.6bfq faluje na wolnych obrotach......proszę o pomoc
Witam Wszystkich!
Mam problem z octavką od jakiegoś czasu. Zaczęło się od falujących obrotów i chwilowego braku reakcji na gaz( silnik gasł podczas jazdy na 2sekundy średnio raz na 500km).
Na przegladzie technicznym wyszły źle węglowodory przeszło 100 i wskazania lambdy 1,1 diagnosta twierdzi że to wina świec, sondy lub przepustnicy.
-swiece wymieniłem
-przepustnica zdemontowana i wyczyszczona (czy trzeba ja adaptować?)
-lambdy jeszcze nie wymieniałem
wskazania dalej są kiepskie a falowanie obrotów nie ustało.
Podpiąłem vaga i wyskoczyły mi takie błędy:
Wszystki sporadycznie
16555 uboga mieszanka sprawdzić lambde i jej regulację przed katalizatorem
16684 wykryto wypadanie zapłonu - to prawdopodobne te przygasanie
17925 błąd w obwodzie elektrycznym - przekaźnik zasilaniaukładu sterowania silnikiem.
Co o tym myślicie co może być przyczyną i czy warto wymienić lambde.
Acha i jeszcze jedna sprawa po przegazowaniu silnika na ok 2000obr/min obroty zawieszaja sie na 1400-1600 i tak sobie falują dopóki nie przegazuje po raz kolejny, czy może to byc spowodowane czyszczeniem przepustnicy( była zdemontowana i myta a w środku był niezły syf). Z tego co wyczytałem przepustnice trzeba adaptować czy w bfq też?
Jak już się zabrałeś za przepustnice ,to po wyczyszczeniu przepustnicy trzeba ją adaptować , żeby efekt był w 100% pewny.
Z drugiej jednak strony proponuję Tobie wyczyścić przepływomierz ... / wymontuj go , wsadź go pionowo (wejście na wtyczkę pozostaw suchą 8) ) - samym przepływomierzem do spirytusu i pozostaw na parę godzin. Najlepiej na wieczór wymontuj i niech się czyści całą noc . Na drugi dzień ponownie zamontuj .
Miałem podobnie w 1.6 AKL ... falowanie obr. ... nierówna praca silnika ... słaba moc ... i taki zabieg pomógł w 100% , bez potrzeby kupowania nowego przepływomierza. :szeroki_usmiech
daj znać jak poszło
był VW GOLF mkIV -> 1.6SR AKL 101KM 99r. HIGHLINE
skradziona Skoda Octavia II -> 1.9TDI PD BKC 105KM 06r. ELEGANCE
jest Opel Astra H -> 1.7 CDTI Z17DTJ 110KM 09r. COSMO
Komentarz